El Sistema Solar

El Sistema Solar és un sistema planetari  ubicat en un dels extrems de la nostra galàxia anomenat Braç d’Orió. L’ estrella central l’anomenen Sol, i al seu voltant giren vuit planetes principals, i un ampli conjunt de planetes nans, dels quals els més populars són PlutóErisCeres,…

El Sistema Solar es troba a uns 28 mil anys-llum del centre de la Via Làctia. Podem dir que estem en una zona relativament tranquil·la de la nostra galàxia.

Els planetes i tots els altres cossos del sistema solar orbiten al voltant del Sol, en la mateixa direcció seguint òrbites el·líptiques en sentit antihorari  vist des de sobre del pol nord del Sol.. El pla en què giren s’ anomena eclíptica, amb un grau d’inclinació variable: així, Plutó té una inclinació respecte l’eix de l’eclíptica de 18º.

Els principals objectes que composen el Sistema Solar  són:

SOL: Una estrella de tipus espectral G2 que conté més del 99% de la massa del sistema solar. Té un diàmetre de 1.400.000 km. i es composa d’un 70% d’hidrògen,  un 25% d’heli i una mica d’oxígen, carboni, ferro i d’ altres elements.

PLANETES: Terrestres o tel·lúrics (interiors) i planetes exteriors o gegants. Alguns són gegants gasosos com Júpiter i Saturn, i altres gegants gelats, com Urà i Neptú. Tots aquests planetes gegants tenen anells al seu voltant.

PLANETES NANS: aquesta nova categoria inferior a planetes la va crear la Unió Astronòmica Internacional a l’agost del 2006. Va suposar la pèrdua de la categoria de planeta per a Plutó, degut al descobriment de múltiples objectes d’ unes dimensions semblants a ell, i que hauria fet que la llista de planetes es fés llarga i poc pràctica. Es va decidir la seva subdivisió en categoríes. Els planetes nans són cossos amb una massa que els permet tenir forma esfèrica, però  no és la suficient per haver atret o expulsat a tots els cossos del seu voltant. És a dir, no han netejat d’ objectes més petit les rodalíes de la seva pròpia òrbita.

SATÈL·LITS: Cossos majors orbitant els planetes: la Lluna a la Terra, Ganimedes a Júpiter o Tità a Saturn.

ASTEROIDES: cossos menors concentrats majoritàriament en el cinturó d’asteroides entre les òrbites de Mart i Júpiter, i una altra més enllà de l’òrbita de Neptú. la seva massa és escassa i per això no tenen forma regular.

OBJECTES DEL CINTURÓ DE KUIPER: cossos gelats exteriors en òrbites estables, com Sedna.

COMETES: objectes gelats provinents del Núvol de Oort

Comments are closed.